UWV vordert tijdelijk geen WIA-voorschotten terug

Mensen die geconfronteerd werden met een terugbetaling van een voorschot op een WIA-uitkering hoeven die niet terug te betalen. Dit schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregel geldt voor mensen die op of na 1 januari 2020 een voorschot hebben gekregen en voor mensen die op 1 januari 2020 een lopend voorschot hadden.

De minister schrijft in zijn brief onder andere: “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen – buiten hun schuld om – in financiële problemen komen. Daarom heeft UWV in overleg met mij besloten om de schulden van deze mensen kwijt te schelden. Dit is een tijdelijke oplossing voor een acuut probleem.”

Als gevolg van het artsentekort bij UWV duren de WIA-beoordelingen langer dan normaal. Hierdoor komt een groep mensen in de problemen. Zij krijgen een voorschot op een eventuele WIA-uitkering maar die moet worden terugbetaald als blijkt dat de persoon in kwestie geen WIA-recht heeft. In de praktijk gaat het dan vooral om mensen die naast een WIA-uitkering ook geen recht hebben op een WW-uitkering. In het geval van WW-rechten wordt het namelijk met de WW verrekend.

Het ministerie en UWV zijn met de Belastingdienst in gesprek over de fiscale behandeling van de mensen die het betreft.

De hele kamerbrief vind je hier.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wellicht vind je dit ook interessant