Hoogste ziekteverzuimpercentage sinds 1996, jongeren tot 35 jaar risicogroep

(C) Depositphotos

In 2022 was het ziekteverzuim in Nederland het hoogst sinds de eerste metingen in 1996, namelijk 5,6%. In 2020 was dit nog 4,7%. Dit kostte de BV Nederland in 2022 zo’n 27 miljard euro blijkt uit het vanmorgen verschenen Trendrapport van verzekeraar Nationale Nederlanden. Uit het rapport blijkt ook dat één op de vier werknemers vindt dat zijn/haar gezondheid lijdt onder het werk. Het verzuimpercentage is in de zorg veruit het hoogst met 7,9%.

PSYCHISCHE KLACHTEN
Griep en verkoudheid zijn de meest voorkomende redenen voor ziekmeldingen. Daarna volgen psychische klachten. Met name onder jongvolwassenen is die ontwikkeling volgens de verzekeraar zorgwekkend te noemen. Onder deze groep wordt in 2023 én 2024 een stijging van de WIA-instroom met 30% verwacht. Redenen voor de klachten zijn o.a. een verstoorde privé-werkbalans en personeelstekorten.

We zien vooral het langdurig verzuim bij jongere werknemers – tot 35 jaar – toenemen. Vooral het psychisch verzuim stijgt bij deze groep. De balans tussen gezond je werk kunnen doen, stress en werkgeluk lijkt niet op orde.
Igno Schings (Nationale Nederlanden)

Het verzuimpercentage bij vrouwen is de afgelopen jaren het snelst gestegen en ligt zo’n 1 tot 2% hoger dan bij mannen. Het verzuimpercentage bij vrouwen laat ook de snelste stijging zien over de afgelopen drie jaar.

OUDEREN
Opvallend: oudere werknemers ervaren meer werkplezier en voelen zich vitaler dan jongere werknemers.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wellicht vind je dit ook interessant