Arbeidsongeschikten ervaren financiële problemen bij werken naast uitkering

Afbeelding: Depositphotos

Mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering zoals een WIA-, Ziektewet- of WAJONG-uitkering ervaren veel financiële problemen zodra ze werken naast hun uitkering. Dit blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek op initiatief van de landelijke cliëntenraad en UWV. Veelvoorkomende en voor ons herkenbare gevolgen van werken naast een uitkering zijn vorderingen van UWV wegens teveel ontvangen uitkering en (forse) aanslagen van de fiscus om huur- en zorgtoeslag terug te betalen omdat er teveel toeslag is ontvangen.

CONCLUSIES
Enkele opvallende conclusies uit het rapport: 61% van de werkende respondenten geeft aan in financiële problemen te zijn gekomen. 92% geeft aan last te hebben van onzekerheid over hun inkomen. Bijna twee derde van de werkende respondenten heeft geen uitleg gehad over wat de stap naar werk voor gevolgen heeft voor de uitkering. Iets meer dan 30% geeft aan dat werken niet lonen was, zij gingen er zelfs op achteruit. Eén op de drie respondenten die niet meer werken zegt te zijn gestopt met werken door problemen met het verrekenen van de uitkering.

Als mensen gaan werken, maakt het UWV een inschatting van wat je gaat verdienen, en daar passen ze de uitkering op aan. Maar die schatting zetten ze vaak voor een half jaar vast. Als de inschatting klopt is dat geen probleem, maar vaak klopt die ook niet.
Onderzoeker Suzanne de Visser

DOEL WETGEVING
De arbeidsongeschiktheidswetten hebben als doel de arbeidsparticipatie te stimuleren. De respondenten met een arbeidsbeperking die deelnamen aan dit onderzoek doen precies wat de wetgever voor ogen heeft. Toch laat het onderzoek zien dat de wet- en regelgeving voor hen averechts werkt.

OPLOSSINGEN
Het ministerie van Sociale Zaken noemt het een serieus rapport met harde conclusies. Naar aanleiding van het rapport zullen er gesprekken gevoerd worden met onder meer het UWV, gemeenten en uitkeringsgerechtigden om te zoeken naar oplossingen.

TIPS
Ga jij werken naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Check dan dit stappenplan van UWV of vraag om duidelijkheid over je uitkering bij je contactpersoon bij UWV of de gemeente. Je kunt veel problemen voorkomen door goed ingelicht te zijn en door overzicht te hebben.

Gaat je inkomen door te werken omhoog en ontvang je huur- en/of zorgtoeslag, dan kan het verstandig zijn om er rekening mee te houden dat je een deel moet terugbetalen. Je kunt hiervoor een deel apart leggen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wellicht vind je dit ook interessant