Langdurig zieke werknemer heeft bij opnemen vakantiedagen recht op 100% loon

Langdurig zieke werknemers hebben bij het opnemen van vakantiedagen recht op 100% van het loon i.p.v. bijvoorbeeld 70%. Dit heeft het Europese Hof van Justitie eind 2021 bepaald.

De uitspraak van het Hof is het gevolg van een rechtszaak die werd aangespannen door een ambtenaar van de Belastingdienst. De man is gedeeltelijk arbeidsongeschikt en is het er niet mee eens dat hij tijdens zijn vakantie 70% van zijn loon ontvangt. Hij is van mening dat hij recht heeft op het volledige loon en maakt bezwaar. Zijn werkgever, de staatssecretaris van Financiën, verklaart zijn bezwaar ongegrond waarna de man naar de bestuursrechter stapt.

PREJUDICIËLE VRAAG
De bestuursrechter van de rechtbank Overijssel komt er niet uit en legt de kwestie als een prejudiciële vraag voor aan het Hof van Justitie van de EU. Die schept duidelijkheid door op 9 december 2021 te oordelen dat zieke werknemers aangaande vakantiedagen recht hebben op 100% loon.

GEDEELTELIJK OF VOLLEDIG ARBEIDSONGESCHIKT
Het gegeven dat een vakantiedag een waarde heeft van 100% van het loon is van toepassing op zieke werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en re-integreren. Werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn en om die reden niet re-integreren blijven recht houden op het gebruikelijke loon bij ziekte, zij leveren immers geen vakantiedagen in als ze op vakantie gaan.

VAKANTIEDAGEN UITBETALEN NA ONTSLAG
Krijgt een langdurig zieke werknemer na twee jaar door UWV een WIA-uitkering toegewezen en volgt ontslag? Dan moeten de niet opgenomen vakantiedagen conform deze uitspraak van de Centrale Raad van Beroep volledig en dus niet voor 70% worden uitbetaald.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wellicht vind je dit ook interessant